FI  |  SV  |  EN
Naisen terveys

Voiko papa-kokeen korvata HPV-testillä?

18.02.2019

HPV (human papilloma virus) on ihmisen papilloomavirus. HPV on maailman yleisin sukupuoliteitse tarttuva infektio, ja sitä esiintyy jopa 75 %:lla seksuaalisesti aktiivisista naisista. Papilloomavirus on etenkin nuorilla naisilla yleinen, mutta vain 1 %:lle tartunnan saaneista kehittyy kohdunkaulan syöpä. Tästä huolimatta kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti yleisin ja Suomessa kolmanneksi yleisin gynekologinen syöpä. Suomessa suurin osa sairastuneista on 30–45 -vuotiaita.

Suomessa HPV:tä esiintyy selvästi eniten nuorilla

Suomessa HPV:n keskimäärin esiintyvyys väestössä on 8 %. HPV:tä esiintyy selvästi eniten nuorilla, mutta 90 % tartunnoista paranee itsestään noin kahdeksan kuukauden kuluessa. Vain pitkittynyt HPV-infektio voi johtaa kohdunkaulan solumuutoksiin ja hoitamattomana syövän kehittymiseen. Papilloomaviruksen kehittyminen syöväksi voi kestää jopa 10-15 vuotta.

HPV-infektio on täysin oireeton, minkä takia säännöllinen testaus on tarpeen

HPV-infektiota ei voi itse havaita, minkä takia sitä pitää etsiä laboratoriotesteillä. Kohdunkaulan syöpä on taudin alkuvaiheessa yleensä oireeton, mutta edetessään syöpä voi oireilla mm. verenvuotona muulloinkin kuin kuukautisten aikana, poikkeavana valkovuotona ja verenvuotona yhdynnän jälkeen.

Kohdunkaulan syöpää voi ehkäistä käyttämällä kondomia

Kohdunkaulan syöpää voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia ja ottamalla HPV-rokotuksen. Säännöllisissä papa-kokeissa käymällä löydetään ne, joita voidaan hoitaa ja näin ehkäistä syövän kehittyminen. Perinteisen papa-kokeen sijaan HPV:n seulontaan ja seurantaan voidaan myös käyttää HPV-testiä, jolla löydetään kaikki korkean riskin syöpävaaralliset virustyypit. HPV-testi on suomalaisen Käypä hoito -suosituksen mukaan herkkyydeltään ja tarkkuudeltaan vähintään pelkän Papa-kokeen veroinen selkeiden solumuutosten osoittamisessa.

HPV-testiä varten näytteen voi ottaa myös itse kotona

Jos gynekologilla käynti tuntuu kiusalliselta, ei oman terveyden seurantaa kannata siltikään jättää välistä. Kotona otettu HPV-näyte on luotettava ja vaivaton tapa kohdunkaulansyövän varhaiseksi toteamiseksi. HPV-testin kyky löytää sairastuneet on jopa Papa-koetta parempi, ja sitä käyttämällä ehkäistään paremmin kohdunkaulan syöpää. HPV-testi on tarkoitettu yli 30-vuotiaille naisille, koska sitä nuoremmilla virus on hyvin yleinen ja paranee yleensä itsestään.

Näytteenotto HPV-testiä varten kotona on helppoa ja nopeaa. Testaakotona.fi tarjoaa HPV-testin, jota varten näytteenottovälineet toimitetaan ilmaiseksi kotiin valkoisessa kirjekuoressa. Näyte postitetaan SYNLABin laboratorioon asiantuntijoiden analysoitavaksi. Tulokset voi lukea tunnistautumalla Testaakotona.fi -palveluun Katso tulos -kohdasta. Lue lisää kotona otettavasta HPV-testistä ja tilaa näytteenottopakkaus kotiin tästä.

Mitä HPV-testin tulos kertoo?

Jos HPV-testi osoittaa näytteessä olevan virusta, suositellaan jatkotutkimuksena Papa-koetta mahdollisten solumuutosten arvioimiseksi. Jos solumuutoksia ei Papa-kokeessa havaita, HPV-testi tulisi uusia noin vuoden päästä pitkittyneen infektion havaitsemiseksi. Negatiivinen tulos HPV-testissä kertoo, ettei riskiä solumuutoksien ja kohdunkaulan syövän kehittymiselle lähivuosina ole.


Lue seuraavaksi

Maitotuotteista luopuminen voi johtaa kilpirauhasongelmiin

Maito on yksi merkittävimmistä jodinlähteistä, joten maitotuotteista luopuvien on syytä pitää huolta riittävästä jodin saannista. Jodin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa kilpirauhasongelmia.

Nämä oireet voivat yli 50-vuotiaalla johtua suolistosyövästä

Paksusuolessa tai peräsuolessa oleva syöpä on yksi yleisimmistä syövistä. Suolistosyöpiä todetaan eniten 60- vuotiailla, mutta ilmaantuvuus on kasvussa myös nuoremmissa ikäryhmissä.