FI  |  SV  |  EN

IBD-testi

Hinta 64,90 €

Onko sinulla vatsaoireita tai onko sinulla jo diagnosoitu IBD? IBD-testi on kroonisten vatsavaivojen selvittelyyn ja tulehduksellisten suolistosairauksien seurantaan tarkoitettu testi. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti. Testissä mitataan ulosteen kalprotektiinia ja se soveltuu hyvin kaikenikäisille. Tehtyäsi IBD-testin saat tiedon tulosten valmistumisesta tekstiviestillä ja tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Postita näyte samana päivänä, kun otat näytteen. Jos otat näytteen illalla, säilytä näyte yön yli jääkaapissa ja toimita se postiin seuraavana aamuna.
  • Näytettä ei saa jättää postilaatikkoon suurten lämpötilavaihteluiden vuoksi, vaan se on vietävä postitoimipaikkaan.

1

Aseta näytteenotto-pakkauksesta löytyvä kertakäyttöinen kääre WC-istuimelle oheisen kuvan mukaisesti ja ulosta kääreen päälle.

2

Avaa näytepurkki. Ota ulostetta purkkiin näytepurkin korkissa olevalla lastalla. Ulostetta tarvitaan noin teelusikallisen verran, mutta korkeintaan puolet näytepurkin tilavuudesta. Jos ulosteessa on limaisia tai verisiä kohtia, ota niitä näytteeksi.

3

Sulje näytepurkki huolella ja huolehdi ettei näytettä joudu näytepurkin ulkopuolelle. Laita näytteenottoputki minigrip-pussiin, ja sulje pussi.

4

Kirjaa näytteenottopäivä minigrip-pussin päällä olevaan tarraan.

5

Laita näyte lähetyslaatikkoon ja sulje laatikko huolellisesti, kääntämällä pienet siivekkeet laatikon reunojen koloihin.

6

Postita näyte mahdollisimman pian viemällä se postitoimipaikkaan. Postimaksu on maksettu.

IBD-testissä mitataan ulosteen kalprotektiinia. Kyseessä on tulehdussolujen tuottama valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa lisääntyy herkästi tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) yhteydessä sekä aikuisilla että lapsilla.

Kalprotektiinitutkimusta käytetään tulehduksellisten suolistosairauksien diagnosoimisen lisäksi jo todetun taudin aktiivisuuden seurantaan. Tällöin aiempaa selvästi enemmän koholla oleva kalprotektiinimäärä viittaa taudin aktivoitumiseen ja on syy ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Päivystysluonteisille jatkotutkimuksille ei kohonneenkaan arvon perusteella ole tarvetta, elleivät oireet muutoin vaadi kiireellistä hoitoa.

Miten tulos tulisi tulkita?

Jos kalprotektiinin määrä ulosteessa on normaali, ei oireiden taustalla ole aktiivinen Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus. Jos kalprotektiinin määrä on koholla, viittaa tulos suolistossa olevaan tulehdukseen ja on syy hakeutua lääkärin vastaanotolle jatkotutkimusten tekemiseksi. Tulehdus voi kroonisten suolistosairauksien lisäksi johtua myös muista tiloista, joissa tapahtuu tulehdussolujen kertymistä suolen limakalvolle kuten bakteeri- tai virusinfektiosta.

IBD-testin tulos oli normaali, mutta oireet jatkuvat. Miten toimin?

Mikäli sinulla on verenvuotoa peräsuolesta, laihtumista, kuumeilua tai kovia vatsakipuja, tulee sinun hakeutua lääkärin vastaanotolle, vaikka ulosteen kalprotektiini olisi normaali.

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi