FI  |  SV  |  EN

Salmonellatesti

Hinta 39,90 €

Kävitkö ulkomailla ja sait vatsaoireita? Vai oletko juuri aloittamassa uudessa työssä, jossa vaaditaan negatiivinen tulos salmonellasta? Salmonellatestiä varten voit ottaa ulostenäytteen kätevästi oman kodin rauhassa. Jos näytteessäsi ei ole salmonellaa, saat tulostettavan vahvistuksen tuloksestasi. Saat tiedon tulosten valmistumisesta tekstiviestillä. Tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Salmonellatutkimus on herkkä lämpötilojen muutokselle ja pitkälle säilytysajalle. Salmonellanäyte otetaan bakteerikuljetusputkeen, joka sisältää nestemäistä säilöntäainetta. On tärkeää, että ulostenäyte on kokonaan nestemäisessä säilöntäaineessa.
  • Postita näyte samana päivänä, kun otat näytteen. Jos otat näytteen illalla, säilytä näyte yön yli jääkaapissa ja toimita se postiin seuraavana aamuna.

1

Tarkista, että paketissa ja irrallisessa mukana tulleessa viivakoodissa on sama koodi.

2

Aseta näytteenotto-pakkauksesta löytyvä kertakäyttöinen kääre WC-istuimelle ja ulosta kääreen päälle.

3

Avaa kuljetusputken suojapakkaus. Ota sieltä näytteenottotikku ja työnnä sen pää ulosteeseen siten, että siihen tarttuu ulostetta kuvan osoittama määrä.

4

Avaa kuljetusputken korkki, aseta näytteenottotikku putken pohjalle ja katkaise tikku putken suuta vasten. Sulje putken korkki tiukasti kiertämällä.

5

Kiinnitä paketin sisällä tullut viivakooditarra kuljetusputkeen pitkittäin. Kirjaa näytteenottopäivä minigrip-pussin päällä olevaan tarraan.

6

Aseta pussi kuljetuslaatikkoon niin, että putki sijoittuu geelipussin uraan. Laita keltainen lämpöeristekansi paikoilleen ja sulje pakkauslaatikko kääntämällä pienet siivekkeet laatikon reunojen koloihin.

7

Postita näyte mahdollisimman pian viemällä se postitoimipaikkaan. Näytettä ei saa jättää postilaatikkoon.

Salmonella-lajit kuuluvat suolistoinfektioita aiheuttaviin bakteereihin. Salmonella tarttuu yleensä toisen ihmisen tai eläinten (nisäkkäiden, matelijoiden tai lintujen) ulosteella saastuneen ruuan tai veden välityksellä. Salmonella voi aiheuttaa rajun ripulin ja kuumetaudin eli salmonelloosin tai olla varsin oireetonkin.

Mistä salmonellatartunnan voi saada?

Valtaosa Salmonella-tartunnoista saadaan ulkomaille suuntautuvilla matkoilla. Aikaa Salmonellan tarttumisesta oireiden alkuun kuluu 6-72 tuntia. Oireet kestävät yleensä 4-10 päivää, jonka jälkeen henkilö voi tartuttaa toisia jopa 12 viikkoa tai pidempäänkin.

Voiko minulla olla oireeton salmonella?

Kyllä, myös oireettomat voivat toimia tartuttavina taudin kantajina.

Miksi työnantajani vaatii salmonellatodistuksen?

Työnantajan on vaadittava työntekijältä luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos työntekijä on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara. Selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta.

Ennen kuin työntekijä on esittänyt salmonellatartuntaa koskevan selvityksen (käytännössä negatiivisen ulostenäytteen testituloksen), hän ei saa toimia:
1) elintarvikelaissa tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa tehtävässä, jossa hän käsittelee pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita, tai
2) maidon tuotantotilalla muissa maidonkäsittelytehtävissä kuin lypsytyössä, jos tila toimittaa maitoa meijeriin, jossa maitoa ei pastöroida.

Työnantajan on vaadittava työntekijältä salmonellatartuntaa koskeva selvitys ennen palvelussuhteen alkamista tai silloin, kun työssä olon aikana on perusteltu syy epäillä, että tämä on salmonellabakteerin kantaja.

Työnantajani vaatii salmonellatodistuksen, mistä saan sellaisen?

Tilaamalla Testaakotona.fi -palvelusta salmonellatestin saat myös salmonellatodistuksen työnantajallesi.

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi