FI  |  SV  |  EN
Seksitaudit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Klamydiatartunnat lisääntyvät Suomessa, jopa 80 % tartunnan saaneista oireettomia

10.02.2020

Klamydiatartunnat lisääntyvät edelleen Suomessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Tartuntatautirekisteristä. Klamydiatartuntojen määrät ovat olleet tasaisessa kasvussa viime vuosina. Vuosien 2018 ja 2019 välillä on nähtävissä kuitenkin selkeästi korkeampi piikki tartuntojen määrän noustessa 8,5 %.

Klamydiaa erityisesti alle 30-vuotiailla

Suomessa todettiin vuonna 2019 yli 16 000 klamydiatartuntaa. Klamydia onkin Suomen yleisin seksitauti, jonka takia sen yleisyys analysoiduissa näytteissä ei ole yllätys. Testausaktiivisuden lisääntyminen näkyy tilastoissa tartuntojen kasvuna, koska testaamalla yhä useampi tartunta löydetään ja saadaan siten hoidettua.

Kaikista klamydiatartunnoista noin 60 % todettiin naisilla, ja 79 % kaikista tartunnan saaneista olivat 15-29 vuotiaita. Klamydiaa todetaan siis selvästi eniten nuorilla naisilla, mikä osittain selittyy sillä, että naisten testausaktiivisuus on miehiä korkeampi. Miehistä eniten klamydiaa todetaan ikäryhmässä 20-24.

Klamydiatartunnoista valtaosa oireettomia

Valtaosa klamydia- ja tippuritartunnoista on oireettomia ja ne löytyvät vain testaamalla. Kaikista klamydiatartunnoista oireettomia on arviolta 80 %. Oireettomat tartunnat ovatkin salakavalia, koska oireettomuudesta huolimatta taudit voivat tarttua edelleen seksikumppaneihin. Usein tartunta saadaankin oireettomana tai vähäoireisena pitkään jatkuneessa seksisuhteessa, jolloin sitä ei osaa välttämättä edes epäillä.

Hoitamaton klamydia voi johtaa jopa lapsettomuuteen

Oireellisena klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa tai ylimääräistä vuotoa virtsaputkesta tai emättimestä. Uudessa seksisuhteessa näiden oireiden ilmaantumisen tulisi olla hälytysmerkki, jonka perusteella on syytä epäillä sukupuolitautia. Jos seksikumppanilla on oireita, kannattaa testi silti tehdä molemmilta, koska toisella oireileva infektio voi toisella olla oireeton.

Klamydia voi aiheuttaa naisilla sisäsynnytinten tulehduksen ja johtaa lapsettomuuteen, miehillä taas lisäkivestulehduksen.

Seksitautien kotitestaus on lisännyt testausaktiivisuutta etenkin miehillä

Suomalainen kotitestauspalvelu Testaakotona.fi on toiminut jo vuodesta 2015. Kaikista palvelun kautta analysoiduista klamydia- ja tippurinäytteistä noin 8 % todetaan klamydia, ja tippuritartuntoja todetaan alle 1 % näytteistä. Melkein joka kymmenennellä testin tilanneella todetaan siis seksitauti.

Analysoitujen näytteiden pohjalta tehtyjen tilastojen perusteella kotitestauksen on todettu lisäävän etenkin miesten testausaktiivisuutta, ja kotona otetuista virtsanäytteistä löydetään enemmän positiivisia klamydia- ja tippuritartuntoja kuin perinteisesti vastaanotolla otetuista näytteistä. Kotitestaus tavoittaa siis paremmin ne henkilöt, jotka eivät muuten kävisi sukupuolitautitesteissä, ja joilta tartunta kuitenkin löytyy.

Mahdollisuus kotitesteihin on lisännyt erityisesti seksitautien testaamista miesten keskuudessa. On helppoa tilata testipaketti kotiin, lähettää virtsanäyte laboratorioon ja katsoa tulokset netistä, kertoo Testaakotona.fi -palvelun tarjoavan SYNLAB Suomen lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo. Erityisesti nuoret kokevat kotitestaamisen mukavammaksi vaihtoehdoksi, koska testin voi ottaa huomaamattomasti kotona.  

Vaskivuo toteaa klamydiatartuntojen määrän lisääntymisen olevan hieman huolestuttavaa, mutta hyvä uutinen on, että yhä useampi ihminen tekee testin.
- Mitä enemmän myös oireettomat ihmiset testaavat itsensä, sen suuremalla todennäköisyydellä seksitautien määrä vähenee tulevaisuudessa. Kannustan kaikkia, joilla on oireita tai jotka edes vähänkin epäilevät saaneensa tartunnan, tekemään testin itselleen parhaalla tavalla - joko käymällä ilman lähetettä laboratoriossa, lääkärin vastaanotolla tai kotona.

 

Lisätiedot:

Tommi Vaskivuo, johtava ylilääkäri, SYNLAB Nordics
tommi.vaskivuo@synlab.fi
040 820 2529

 

SYNLAB Group on johtava lääketieteellisen diagnostiikan tarjoaja Euroopassa. SYNLAB Group tarjoaa palveluita potilaille, lääkäreille, lääkäriasemille, terveyskeskuksille, sairaaloille ja lääketeollisuudelle. Yli 40 maassa toimivalla yhtiöllä on noin 20 000 työntekijää ja se tekee yli 530 miljoonaa laboratorioanalyysia vuodessa. Yhtiön pääkonttori on Saksassa ja sen liikevaihto on n. 1,9 miljardia euroa.  www.synlab.com

SYNLAB Suomi on Suomen suurin yksityinen lääketieteellisten diagnostiikkapalveluiden tuottaja. Se tarjoaa korkealaatuisia laboratorio- ja kuvantamispalveluja sisältäen magneetti-, röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimukset yli 30 paikkakunnalla yksityisille- ja julkisille terveydenhuollon toimijoille, yrityksille ja vakuutusyhtiöille sekä yksityisasiakkaille. Yhtiöllä on yli 300 työntekijää. Suomen keskuslaboratorio sijaitsee Helsingissä. www.synlab.fi.  

 

Lähteet:

THL, Tartuntataudit Suomessa 2018

THL, Tartuntatautirekisteri


Lue seuraavaksi

Suolistosyövästä on tullut yksi Suomen yleisimmistä syövistä

Suolistosyöpiä eli paksusuolessa tai peräsuolessa olevia syöpiä todetaan Suomessa vuosittain yli 3000 henkilöllä. Kaksi suurinta syytä syövän syntymiselle on ikä ja ravitsemus. Seulonnan avulla suolistosyöpäkuolemista voidaan estää joka kuudes.

Maitotuotteista luopuminen voi johtaa kilpirauhasongelmiin

Maito on yksi merkittävimmistä jodinlähteistä, joten maitotuotteista luopuvien on syytä pitää huolta riittävästä jodin saannista. Jodin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa kilpirauhasongelmia.

Arkisto

2020

2019