FI  |  SV  |  EN

Joditesti

Hinta 94,00 €

Eikö ajatus kulje, olet väsynyt, painosi vaihtelee ja tunnet itsesi jopa masentuneeksi? Oireet voivat johtua jodin puutteesta. Jodin liian vähäinen tai liiallinen saanti saattaa aiheuttaa kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaa. Raskaana olevien naisten tulee erityisesti kiinnittää huomiota riittävään jodinsaantiin, koska jodin puute sikiöaikana aiheuttaa häiriöitä lapsen kasvussa ja henkisessä kehityksessä. Saat tiedon joditestin tulosten valmistumisesta tekstiviestillä. Tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Nestetasapainon voimakkaat vaihtelut heikentävät tuloksen luotettavuutta. Ennen näytteenottoa on vältettävä runsasta juomista, nesterajoitusta ja voimakasta fyysistä rasitusta muutama tunti ennen näytteenottoa.
  • Postita näyte samana päivänä, kun otat näytteen. Jos otat näytteen illalla, säilytä näyte yön yli jääkaapissa ja toimita se postiin seuraavana aamuna.
  • Syödyt ruoka-aineet eivät vaikuta testin tulokseen, joten näytteenotto ei edellytä erityisruokavalion noudattamista.

1

Pese kädet ja virtsaputken suu vedellä (älä käytä desinfioivia puhdistusaineita) ennen näytteenottoa.

2

Ota laatikossa oleva kertakäyttökuppi ja purista sitä sivuista varovasti pohjan oikaisemiseksi. Virtsaa kuppiin. Näytteeksi riittää alle puoli kupillista virtsaa.

3

Laita sen jälkeen kuppi tasaiselle alustalle odottamaan. Avaa laatikossa olevan näyteputken korkki ja ota suojapussissa oleva pipetti esiin. Ota pipettiin puristamalla leveää päätä ja vapauttamalla puristus, kun pipetin kärki on virtsa-astiassa.

4

Siirrä virtsaa pipetillä näyteputkeen vähintään 10ml:n rajaan saakka. Loput virtsasta voit kaataa vessanpönttöön ja heittää kupin roskiin.

5

Kierrä näyteputken korkki napakasti kiinni niin, ettei se vuoda. Laita näyteputki pakkauksesta löytyvään pieneen minigrip-pussiin, jossa on imupaperin pala. Sulje pussi tiiviisti ja laita se pakkauslaatikkoon.

6

Laita pussitettu putki lähetyslaatikkoon ja sulje laatikko huolellisesti. Postita näyte. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Ihmisen elimistö tarvitsee jodia kilpirauhashormonien tuottamiseen. Jodin liian vähäinen tai liiallinen saanti saattaa aiheuttaa kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaa.

Miksi jodi on tärkeää raskauden aikana?

Raskauden aikana riittävä jodin saanti on tärkeää sillä se vaikuttaa sikiön kehitykseen ja sikiön kilpirauhasen toimintaan. Jodin puute sikiöaikana voi vaikuttaa haitallisesti lapsen älylliseen kehitykseen.

Suositeltu jodin saanti on 150 mikrogrammaa ja raskauden aikana 175 mikrogrammaa päivässä.

Mistä ruoista jodia saa?

Ihmisen elimistössä ei muodostu jodia, joten tarvittava jodi saadaan ravinnon mukana. Jodia saa Suomessa perinteisistä ruoka-aineista kuten kalasta sekä rehuun lisätyn jodin ansiosta maitotuotteista, kananmunasta ja lihasta. Jos ruokavalio koostuu pääosin valmisruoista tai on täysin kasvisperäinen, jodin saanti saattaa jäädä suosituksia alhaisemmaksi. Tällöin jodin puutosta voi ehkäistä monivitamiini-/hivenainevalmisteilla.

Lasillisesta maitoa saa noin viidenneksen, ja sadasta grammasta kalaa jo noin puolet päivittäisestä jodin tarpeesta. Jodi on rasvaliukoinen aine, joten se häviää elimistöstä hitaasti. Tästä syystä jodin pitoisuus elimistössä on hyvä mitata ennen ylimääräisten jodivalmisteiden lisäämistä normaaliin ruokavalioon. Pitoisuus voidaan määrittää mittaamalla virtsaan erittyvän jodidin määrä.

Miten jodinpuutos havaitaan?

Testaaktona.fi joditesti tehdään virtsanäytteestä. WHO:n suositusten mukaan jodin viitearvot virtsassa ovat seuraavat:
pitoisuus (ug/l)
alle 20 -> voimakas jodin puute
20 – 49 -> kohtuullisen voimakas jodin puute
50 – 99 -> lievä jodin puute
100 – 199 -> riittävä jodin saanti
200 – 299 -> jodin saanti ylittää suositusarvot
yli 300 ->

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi