FI  |  SV  |  EN

Kihomatotesti

Hinta 34,90 €

Kihomadot ovat yleinen ja valitettavan nopeasti leviävä vaiva etenkin päiväkodeissa ja kouluissa. Voit varmistaa kihomatotartunnan tai hoidon onnistumisen helpolla kotitestillä. Tehtyäsi testin saat tiedon tulosten valmistumisesta tekstiviestillä ja tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Näyte otetaan aamulla heti heräämisen jälkeen ja ehdottomasti ennen ulostamista ja peseytymistä.
  • Näytteenottotikku on kertakäyttöinen, ja se tulee laittaa näytteenoton jälkeen putkeen kokonaisena, ja varmistaa että putki sulkeutuu kunnolla.
  • Pakkauksessa on kaksi näytteenottoputkea ja -tikkua, joilla voi ottaa näytteet kahtena eri aamuna. Kihomadot eivät käy munimassa joka yö, ja siksi näytteet suositellaan otettaviksi eri aamuina.
  • Muista hyvä käsihygienia näytteenoton jälkeen, jotta mahdollinen tartunta ei leviä.

1

Pakkauksessa on kertakäyttöinen näytteenottotikku omassa putkessaan. Avaa putki ja ota näytteenottotikku ulos. Kasta näytteenotto-tikun nukkapää halutessasi hanavedessä ennen näytteen ottamista.

2

Hankaa näytteenottotikun nukkapäällä melko voimakkaasti peräaukon poimuja, ja työnnä tikun pää peräaukkoon hetkeksi noin 0,5 cm:n syvyyteen.

3

Työnnä näytteenottotikku putkeen. Tarkasta että korkki on kiinni kunnolla, ja laita putki laatikossa olevaan minigrip-pussiin.

4

Ota toinen näyte samoin kuin ensimmäinen, ja laita näytteenottoputki samaan minigrip-pussiin. Tarkasta että pussi on suljettu tiiviisti.

5

Laita näytteet lähetyslaatikkoon ja sulje laatikko huolellisesti.

6

Postita näyte. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Kihomato (Enterobius vermicularis) on 3–13 mm pituinen vaalea sukkulamato. Kyseessä on loinen, jota esiintyy ainoastaan ihmisillä. Suomessa kihomato on yleisin matotautien aiheuttaja. Useimmiten tartunnat havaitaan päiväkoti- ja alakouluikäisillä lapsilla.

Mistä tiedän, että minulla tai lapsellani on kihomatoja?

Kihomato asettuu ihmisen suolistossa umpisuolen alueelle. Naarasmadot vaeltavat henkilön nukkuessa peräaukon suulle munimaan. Kihomatotauti aiheuttaa kutinaa peräaukon suulla. Kutina on usein häiritsevintä öisin, ja tällöin käsi hakeutuu helposti kutiavaan paikkaan. Kutina voi johtua sekä munien pinnalla olevasta liimamaisesta eritteestä että matojen liikkumisesta. Oireiden voimakkuus vaihtelee ja aikuisilla tartunta voi olla oireetonkin. Kihomato on mahdollista nähdä paljaalla silmällä, mutta yleensä se jää havaitsematta, koska kutina voimistuu usein vasta tunteja matojen peräaukolla käymisen jälkeen.

Miten kihomadot tarttuvat?

Kihomatotartunta tapahtuu, kun henkilö nielee kihomadon munia. Munat voivat levitä ihmisten välillä esimerkiksi kädestä käteen, lasten leikeissä tai vuodevaatteiden välityksellä. Kihomadon munat ovat kestäviä ja voivat säilyä ympäristössä tartuttavina useita päiviä tai viikkoja. Tartunnasta oireiden alkuun kuluu 4-6 viikkoa.

Miten kihomatotartunta hoidetaan?

Kihomatotartunnan hoitoon on saatavissa apteekista lääkkeitä ilman reseptiä. Lääkehoito on suositeltavaa uusia 2 viikon kuluttua, koska lääke ei tehoa muniin. Uusintahoidon avulla estetään, ettei ensimmäisen hoidon aikoihin tai hieman sen jälkeen syödyistä madonmunista kehity munivia uusia matoja. Yleensä koko perhe kannattaa hoitaa samanaikaisesti. Lääkityksen lisäksi huolehditaan hyvästä käsihygieniasta wc-käynteihin ja syömiseen liittyen. Lääkkeen ottamisen jälkeisenä päivänä vaihdetaan vuode- ja muut vaatteet ja siivotaan koti normaalin viikkosiivouksen tapaan. Lasten sängyssä säilytettävät pehmolelut voi pestä ja patjat, peitot ja tyynyt imuroida, vaikkei näiden toimien tehokkuudesta uusintainfektioiden torjuntaan olekaan näyttöä.

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi