FI  |  SV  |  EN

Helikobakteeritesti

Hinta 49,90 €

Helikobakteeri-infektio saadaan tyypillisesti jo lapsuudessa, todennäköisesti pisaratartuntana perheenjäseniltä. Helikobakteerin aiheuttama tulehdus on yleensä oireeton, mutta tulehdus voi johtaa vuosien kuluessa maha- tai pohjukaissuolihaavan kehittymiseen ja se lisää mahasyövän riskiä. Lue näytteenotto-ohjeet huolella ennen näytteen ottamista, koska jotkut lääkkeet vaikuttavat testin luotettavuuteen. Tehtyäsi testin saat tiedon tulosten valmistumisesta tekstiviestillä ja tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Halutessasi tarkastaa helikobakteerin häätöhoidon onnistumisen, tulee hoidon päättymisestä olla kulunut 4 viikkoa ennen näytteen ottamista.
  • On tärkeää huomioida, että jotkin lääkkeet vaikuttavat testin luotettavuuteen. Tämän vuoksi happosalpaajahoito tulee lopettaa 2 viikkoa ja antibioottihoito 4 viikkoa ennen helikobakteeritestausta.
  • Postita näyte samana päivänä, kun otat näytteen. Jos otat näytteen illalla, säilytä näyte yön yli jääkaapissa ja toimita se postiin seuraavana aamuna.
  • Näytettä ei saa jättää postilaatikkoon suurten lämpötilavaihteluiden vuoksi, vaan se on vietävä postitoimipaikkaan.

1

Aseta näytteenotto-pakkauksesta löytyvä kertakäyttöinen kääre WC-istuimelle oheisen kuvan mukaisesti ja ulosta kääreen päälle.

2

Avaa näytepurkki. Laita ulostetta purkkiin noin yhden teelusikallisen verran, purkin kannessa olevan lusikan avulla. Sulje korkki huolellisesti.

3

Sulje näytepurkki huolella ja huolehdi ettei näytettä joudu näytepurkin ulkopuolelle. Laita näytteenottoputki minigrip-pussiin, ja sulje pussi.

4

Kirjaa näytteenottopäivä minigrip-pussin päällä olevaan tarraan.

5

Laita näyte lähetyslaatikkoon ja sulje laatikko huolellisesti, kääntämällä pienet siivekkeet laatikon reunojen koloihin.

6

Postita näyte mahdollisimman pian viemällä se postitoimipaikkaan. Postimaksu on maksettu.

Helikobakteeri (Helicobacter pylori) on mahalaukun limakalvolla, happamissa olosuhteissa viihtyvä sauvabakteeri. Helikobakteerin esiintyvyys on vähentynyt länsimaissa hygieniaolojen parantuessa.

Mikä on helikobakteerin esiintyvyys?

Suomessa helikobakteeri-infektion esiintyvyys vuosina 1915-1935 syntyneillä on 70–50 % ja vuosina 1955- 1975 syntyneillä 35-15 %. Kehittyvissä maissa esiintyvyys on huomattavasti korkeampi, ollen monissa kehitysmaissa jopa yli 80 %.

Miten helikobakteeri tarttuu?

Infektio saadaan tyypillisesti jo lapsuudessa, todennäköisesti pisaratartuntana perheenjäseniltä tai huonosta käsihygieniasta johtuen.

Mitkä ovat helikobakteerin oireet?

Helikobakteerin aiheuttama tulehdus on yleensä oireeton. Mikäli oireita esiintyy, ne ovat tyypillisesti ylävatsakipuja tai lapsilla anemiaan liittyviä oireita.

Aiheuttaako helikobakteeri-infektio syöpää?

Tartunnan saaneista 10–20 %:lla tulehdus johtaa vuosien kuluessa maha- tai pohjukaissuolihaavan kehittymiseen. Infektio lisää myös mahasyövän riskiä 2–6 -kertaiseksi.

Miten helikobakteeri hoidetaan?

Jos helikobakteeri havaitaan, käytetään sen hoidossa kahta antibioottia sisältävää kolmoishoitoa. Hoidon onnistuminen on syytä varmistaa jälkinäytteellä noin 4-6 viikon kuluttua.

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi