FI  |  SV  |  EN

Klamydia- ja tippuritesti

Hinta 42,50 €

Unohtuiko kondomi? Valtaosa klamydia- ja tippuritartunnoista on oireettomia ja ne löytyvät vain testaamalla. Yhdellä testillä selviää sekä mahdollinen klamydia- että tippuritartunta. Saat tiedon tuloksen valmistumisesta tekstiviestillä ja tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Huom! YTHS asiakkaat: tilatkaa testi ylänavigaatiosta löytyvästä Kunnat ja säätiöt pudotusvalikosta.

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Tee testi, kun suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut vähintään 5 vuorokautta.
  • Näytteenottoa ei suositella runsaan kuukautisvuodon aikana.
  • Näyteputkessa olevaa nestettä ei saa kaataa pois.
  • Älä tee alapesua ennen näytteenottoa.

1

Ota laatikossa oleva näytteenottotikku pois suojapussista. Älä koske näytteen ottamiseen tarkoitettuun nukkapäähän sormin.

2

Vie näytteenottotikku emättimeen n. 5 cm ja pyöritä sitä n. 30 sekuntia siten, että tikun nukkapää hankaa emättimen seinämää. Älä laske näytteenottotikkua pois kädestäsi.

3

Avaa näytteenottoputki ja työnnä näytteenottotikun nukkapää näytteenottoputkessa olevaan nesteeseen. Taita tikun varsi poikki näyteputken reunaa vasten, tikussa olevan katkaisukohdan (musta viiva) kohdalta. Jätä tikun näytteenottopää putkeen.

4

Sulje näyteputken korkki huolella ja varmista ettei putki vuoda. Kääntele putkea noin 3-4 kertaa, jotta näyte sekoittuu nesteeseen.

5

Laita näyteputki pakkauksesta löytyvään pieneen muovipussiin, jossa on imupaperin pala. Sulje pussi tiiviisti ja laita se pakkauslaatikkoon.

6

Sulje pakkauslaatikko huolellisesti kääntämällä pienet siivekkeet laatikon reunoissa oleviin koloihin. Postita pakkaus. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

  • Tee testi, kun suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut vähintään 5 vuorokautta.
  • Ole vähintään 2 tuntia virtsaamatta ennen testin tekoa.
  • Älä tee alapesua ennen näytteenottoa.

1

Ota laatikossa oleva kertakäyttömuki ja purista sitä sivuista varovasti pohjan oikaisemiseksi. Virtsaa kuppiin. Näytteeksi riittää alle puoli kupillista virtsaa.

2

Paketissa on kierrekorkillinen näyteputki. Varmista, että putkessa oleva säilöntäaine on putken pohjalla. Säilöntäainetta ei saa heittää pois.

3

Avaa korkki ja ota suojapussissa oleva pipetti esiin. Ota pipettiin virtsaa: purista leveää päätä ja vapauta puristus, kun pipetin kärki on virtsa-astiassa.

4

Siirrä virtsaa pipetillä näyteputkeen niin paljon, että neste pinta nousee putken mustien merkki viivojen väliin. Loput virtsasta voit kaataa vessanpönttöön ja heittää mukin roskiin.

5

Kierrä näyteputken korkki napakasti kiinni niin, ettei se vuoda. Kääntele putkea 3–4 kertaa ylösalaisin, jotta virtsa sekoittuu putkessa olevaan nestemäiseen säilytysaineeseen.

6

Laita näyteputki pakkauksesta löytyvään pieneen muovipussiin, jossa on imupaperin pala. Sulje pussi tiiviisti ja laita se pakkauslaatikkoon.

7

Sulje pakkauslaatikko huolellisesti kääntämällä pienet siivekkeet laatikon reunoissa oleviin koloihin. Postita pakkaus. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Kondomin käyttö koko yhdynnän ajan estää varsin tehokkaasti lähes kaikkien seksissä siirtyvien tautien kuten klamydian ja tippurin tarttumista. Tartunnan voi myös saada suojaamattomassa suu- ja peräaukkoseksissä. Testaakotona.fi klamydia- ja tippuritestillä ei voi tutkia suun tai peräaukon tartuntaa.

Mitä tauteja voi tarttua seksin välityksellä?

Suomessa tavallisin seksitauti on klamydia, jota aiheuttaa Chlamydia trachomatis -niminen pieni bakteeri. Muita tavallisia seksitauteja ovat tippuri, kondylooma ja herpes. Lisäksi seksin aikana voi tarttua myös harvinaisempia tauteja kuten kuppa, HIV ja viruksen aiheuttama maksatulehdus eli hepatiitti.

Milloin epäillä klamydiaa tai tippuria?

Valtaosa klamydia- ja tippuritartunnoista on oireettomia ja ne löytyvät vain testaamalla. Klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa tai ylimääräistä vuotoa virtsaputkesta tai emättimestä. Jos uuden seksisuhteen alettua alkaa jokin näistä oireista, on varsin helppoa epäillä aiheellisesti seksitautia. Usein tartunta saadaan kuitenkin joko oireettomana tai vähäoireisena pitkään jatkuneessa seksisuhteessa. Siten näytteiden ottaminen myös oireettomilta on järkevää. Jos seksikumppanilla on oireita, kannattaa testi tehdä molemmilta, koska toisella oireileva infektio voi toisella olla oireeton.

Voivatko oireettomat seksitaudit tarttua?

Oireettomat tartunnat ovat salakavalia, koska oireettomuudesta huolimatta taudit voivat tarttua edelleen seksikumppaneihin. Näille kumppaneille tartunta voi aiheuttaa oireisen tai oireettoman taudin. Jotta seksitaudit eivät leviäisi, on tärkeää havaita ja hoitaa tartunnat mahdollisimman pian ja hyvin. Oireetonkin seksitauti vaatii hoitoa. Klamydia voi aiheuttaa naisilla sisäsynnytinten tulehduksen ja johtaa lapsettomuuteen, miehillä taas lisäkivestulehduksen.

Mitä jos klamydia- tai tippuritesti on positiivinen?

Jos näytteessäsi havaitaan klamydia tai tippuri, tulee sinun hoidon saadaksesi varata aika lääkärin vastaanotolle (terveyskeskukseen, sukupuolitautien poliklinikalle tai yksityislääkäriin). Kerrothan myös seksikumppaneillesi heidän testaustarpeestaan.

Mitä jos klamydia- ja tippuritestit jäävät negatiivisiksi?

Seksitautien havaitseminen välittömästi yksittäisen seksikontaktin jälkeen on hankalaa, koska osa taudeista itää useita viikkoja. Klamydia- ja tippurinäytteet tulisi ottaa aikaisintaan viiden vuorokauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta (tai oireiden alettua).

Jos epäilet itselläsi sukupuolitautia, mutta klamydia- ja tippuritestit jäävät negatiivisiksi, voi kyseessä kuitenkin olla jokin muu seksin välityksellä saatu tartunta. Varaa tällöin aika lääkärin vastaanotolle. HIV:n, kupan ja maksatulehdusten osalta näytteet otetaan yleensä kolmen tai neljän viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta ja toistetaan vielä 3–4 kuukauden kuluttua. Herpes-näytteet otetaan tarvittaessa, jos limakalvoille on muodostunut rakkuloita.

Mistä saan lisätietoa seksitaudeista ja seksuaaliterveydestä?

Voit lukea lisätietoa kaikista seksitaudeista täältä: testaakotona.fi/seksitaudit

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi