FI  |  SV  |  EN

Laktoosi-intoleranssitesti

Hinta 49,90 €

Saavatko maitotuotteet vatsasi sekaisin? Voit selvittää johtuvatko oireesi laktoosista posken limakalvolta otettavalla helpolla kotitestillä. Tehtyäsi testin saat tiedon tulosten valmistumisesta tekstiviestillä. Tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Ennen näytteenottoa tulee olla tunti juomatta kahvia.
  • Huuhtele suu vedellä ennen näytteenottoa.

1

Avaa näytteenottotikun pakkaus, ja ota tikku esiin koskettamatta näytteenottopäätä.

2

Hiero tikun näytteenottopäällä molempien poskien sisäpintaa voimakkaasti pyöritellen noin 20 kertaa.

3

Laita tikku kuivumaan putken päälle 15-30 minuutiksi siten, että näytteenottopää on ilmassa.

4

Laita kuivattu näytetikku viivakoodilliseen putkeen. Varo koskemasta näytteenottopäähän.

5

Katkaise tikku alemmasta katkaisuun tarkoitetusta ohuesta kohdasta, jotta tikku mahtuu putken sisään. Sulje korkki.

6

Laita kotelo minigirip-pussiin, jossa on kosteutta estävä imuliina. Sulje pussi. Laita näyte lähetyslaatikkoon.

7

Sulje laatikko huolellisesti, kääntämällä pienet siivekkeet laatikon reunojen koloihin. Postita näyte. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Laktoosi-intoleranssiksi kutsutaan tilannetta, missä laktaasi-entsyymi ei pilko ravinnon mukana tulevaa laktoosia ohutsuolessa. Tällöin laktoosi kulkeutuu paksusuolen bakteerien ravinnoksi aiheuttaen mm. ilmavaivoja, löysiä ulosteita, vatsan turvotusta ja vatsakipuja. Oireet alkavat tyypillisesti noin 1-3 tunnin kuluttua maidon nauttimisesta.
Laktoosi-intoleranssi on geneettisesti määräytyvä ominaisuus. Laktaasi toimii kaikilla ihmisillä lapsuusiässä, mutta toiminta lakkaa noin joka viidennellä suomalaisella viimeistään nuoruusiässä. Suurimmalla osalla Suomessa asuvista laktaasi-entsyymi siis toimii koko elinajan perintötekijöissä olevan ominaisuuden vuoksi.

Missä on laktoosia?

Laktoosia on maitotuotteissa ja maitoa sisältävissä elintarvikkeissa, ellei niiden valmistukseen ole käytetty laktoositonta maitoa.

Mitkä ovat laktoosi-intoleranssin oireet?

Oireet ovat yksilöllisiä eikä selkeitä oireita esiinny kaikilla laktoosi-intoleranssiin liittyvän geenimuodon kantajilla. On arvioitu, että laktoosi-intoleranssiin liittyvä geenimuoto on noin 18 prosentilla suomalaisista ja heistä noin 70 % saa oireita maitotuotteiden käytöstä. Afrikkalaisilla ja aasialaisilla laktoosi-intoleranssi on selvästi yleisempää.

Voiko laktoosi-intoleranssista parantua?

Laktoosi-intoleranssia ei voi ehkäistä, mutta oireita voi ehkäistä käyttämällä vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita tai välttämällä maitotuotteiden käyttöä ylipäätään. Monet laktoosi-intolerantikot sietävät vähäisiä määriä laktoosia ravinnossa, varsinkin jos maitotuotteet nautitaan muun aterian yhteydessä.

Miten laktoosi-intoleranssi todetaan?

Laktoosi-intoleranssi voidaan todeta geenitestillä verinäytteestä tai posken limakalvon soluista. Kun laktoosi-intoleranssiin liittyvä geenimuoto todetaan, osoittaa se laktoosi-intoleranssin. Jos laktoosi-intoleranssiin liittyvää geenimuotoa ei todeta oireilun jatkumisesta huolimatta, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Maitotuotteiden käyttöön liittyvät vatsaoireet voivat nimittäin johtua myös joistain muista syistä, esimerkiksi keliakiasta tai joistakin suoliston tulehduksista.

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi