FI  |  SV  |  EN

Bakteerivaginoositesti

Hinta 59,80 €

Intiimialueen kutina, ärsytys ja epämiellyttävä haju voivat johtua bakteerivaginoosista. Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin paremmin tunnettu hiivatulehdus, ja se oireilee samalla tavalla. Bakteerivaginoosia ei voi hoitaa esimerkiksi hiivatulehduslääkkeillä, joten tauti on tunnistettava onnistuneen hoidon aloittamiseksi. Tehtyäsi bakteerivaginoositestin saat tiedon tulosten valmistumisesta tekstiviestillä ja tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Näyte tulee ottaa ja lähettää samana päivänä (ma-to). Näytettä ei tule ottaa perjantaina tai viikonloppuna.
  • Huomioithan, ettei näytettä pidä ottaa ennen pitkiä juhlapyhiä, jolloin postin kulku on normaalia hitaampaa. Toimita paketti postitoimistoon. Pakettia ei saa jättää ulkona olevaan postilaatikkoon näytteen säilyvyyden varmistamiseksi.

1

Ota sinikorkkinen kuljetusputki suojapussista, avaa sen korkki ja aseta putki pystyyn pöydälle. Varo, ettei putki pääse kaatumaan ja putkessa oleva säilytysneste valumaan pois.

2

Avaa näytteenottotikun suojapussi tikun varren puoleisesta päästä. Tartu tikun varteen ja vedä tikku ulos suojapussista. Älä koske näytteen ottamiseen tarkoitettuun nukkapäähän sormin.

3

Vie näytteenottotikku emättimeen n. 5 cm syvyydelle ja pyöritä sitä n. 30 sekuntia siten, että tikun nukkapää hankaa emättimen seinämää. Poista tikku emättimestä laskematta sitä pois kädestäsi.

4

Työnnä tikun nukkapää putkessa olevaan nesteeseen. Taita tikun varsi poikki tikussa olevan katkaisukohdan (punainen viiva) kohdalta. Jätä tikun näytteenottopää putkeen. Varren pään voit heittää roskiin. Katkaistu näytteenottotikku jää putkea hieman pidemmäksi. Paina tikku korkilla alas ja sulje korkki huolella. Varmista ettei putki vuoda kääntämällä se ylösalaisin.

5

Kiinnitä paketin sisällä tullut viivakooditarra kuljetusputkeen pitkittäin.

6

Laita putki minigrip-pussiin, jonka sisällä on imupaperin pala, ja sulje pussi huolellisesti. Kirjaa pussin päällä olevaan tarraan näytteenoton päivämäärä.

7

Laita näyte lähetyslaatikkoon ja sulje laatikko huolellisesti. Postita näyte. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Bakteerivaginoosi tai bakterielli vaginoosi on emättimen bakteeritasapainon häiriö. Emättimen normaaliin mikrobiflooraan kuluu suuri määrä erilaisia mikrobeja, joiden tehtävänä on suojata limakalvoja haitallisilta mikrobeilta.

Mikä voi aiheuttaa bakteerivaginoosin?

Emättimen normaalit hyvät maitohappobakteerit tuottavat happaman ympäristön, joka estää tai hidastaa haitallisten mikrobien kasvua. Eri tekijät, kuten antibioottihoito, liian tiheä intiimialueen pesu, kuukautiset, eräät ehkäisymenetelmät tai uusi seksikumppani, voivat vaikuttaa emättimen normaaliin mikrobistoon. Hyödyllisten bakteerien vähetessä emättimen normaali happamuus häiriintyy ja epäsuotuisien bakteerien määrä voi päästä kasvamaan jopa 10 000-kertaiseksi. Tämä voi aiheuttaa häiritseviä bakteerivaginoosin oireita.

Kuinka yleinen on bakteerivaginoosi?

Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin laajemmin tunnettu hiivatulehdus. Kyse ei kuitenkaan ole bakteeritartunnasta, vaan tilasta, jossa omat bakteeritasapainoa ylläpitävät maitohappobakteerit korvautuvat vähemmän happamassa ympäristössä viihtyvillä bakteereilla.

Miten bakteerivaginoosi oireilee?

Ensimmäinen havaittava oire on harmahtava pahanhajuinen (usein kalan hajua muistuttava) valkovuoto. Myös alapään kutinaa, kirvelyä tai yhdyntäkipuja voi esiintyä. Toisin kuin hiivatulehduksessa, valkovuoto on bakteerivaginoosissa tasaista ja runsasta ja kutina tai kirvely on vähäisempää. Myös täysin oireeton emättimen bakteerivaginoosi on mahdollinen.

Mitä jos testin perusteella minulla on bakteerivaginoosi?

Mikäli sinulla todetaan bakteerivaginoosi ja sinulla on vain lieviä oireita, voit kokeilla apteekista saatavia paikallisesti käytettäviä maitohappobakteeri- ja muita itsehoitovalmisteita. Itsehoitovalmisteista voi olla apua toistuvien bakteerivaginoosioireiden hillitsemisessä. Hyvä henkilökohtainen hygienia, jossa vältetään kuitenkin liiallista alapesua, auttaa myös ehkäisemän oireiden uusiutumista.

Vakavampia oireita aiheuttavan tai pitkittyneen bakteerivaginoosin hoitoon käytetään reseptilääkkeitä. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kärsit bakteerivaginoosista ensimmäistä kertaa, olet raskaana, sinulla esiintyy kuumetta, alavatsakipua, ylimääräistä veristä vuotoa tai oireet jatkuvat yli kolme viikkoa itsehoitolääkityksestä huolimatta.

Jos valkovuoto muuttuu kokkareisemmaksi, suosittelemme hiivatulehdustestiämme.

Mitä jos testin perusteella minulla ei ole bakteerivaginoosia, mutta oireet jatkuvat?

Bakteerivaginoosin oireet ovat saman tyyppiset kuin esimerkiksi hiivatulehduksessa ja sukupuolitaudissa. Halutessasi voi tilata kotona otettavan klamydia- ja tippuritestin tai hiivatulehdustestin ja tarkistaa onko oireiden takana mahdollisesti jokin näistä taudeista. Muussa tapauksessa ole yhteydessä lääkäriin.

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi