FI  |  SV  |  EN
Yleinen hyvinvointi

Maitotuotteista luopuminen voi johtaa kilpirauhasongelmiin

16.06.2019

Maitotuotteista luopuminen on nykyään helppoa, koska tarjolla on useita kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Maito on rehun jodioinnin ansiosta yksi merkittävimmistä jodinlähteistä, joten maitotuotteista luopuvien on syytä pitää huolta riittävästä jodin saannista. Jodin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa kilpirauhasongelmia.

Ihmisen elimistö tarvitsee jodia kilpirauhashormonien tuottamiseen. Jodia ei muodostu lainkaan ihmisen elimistössä, joten tarvittava jodi tulee saada ravinnon mukana. Jodia saa esimerkiksi kalasta, sekä rehuun lisätyn jodin ansiosta maitotuotteista ja kananmunasta. Ruokavalion ollessa täysin kasviperäinen, saattaa jodin saanti jäädä suosituksia alhaisemmaksi. Tällöin jodin puutosta voi ehkäistä ravintolisällä.

Jodia saa ainoastaan ravinnosta

Lasillisesta maitoa saa noin viidenneksen ja sadasta grammasta kalaa jo noin puolet päivittäisestä jodin tarpeesta. Jodia sisältäviä ruoka-aineita ovat muun muassa:

- Jodioitu ruokasuola
- Maitotuotteet
- Kalat, etenkin vähärasvaiset kalat kuten turska
- Kananmuna
- Merilevä

Suomalaisilla lievä jodin puutos

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finriski-tutkimuksista käy ilmi, että suomalaisilla aikuisilla on lievä jodinpuutos. Lievä jodin puutos on yleensä oireeton. Merkittävämpi jodinpuutos voi häiritä kilpirauhasen toimintaa ja aiheuttaa väsymystä, palelua, painonnousua ja sydämen sykkeen hidastumista.

Jodin riittävän saannin voi varmistaa kotitestillä

Jodi on rasvaliukoinen aine, joten se häviää elimistöstä hitaasti. Tästä syystä jodin pitoisuus elimistössä on hyvä mitata ennen ylimääräisten jodivalmisteiden lisäämistä normaaliin ruokavalioon. Pitoisuus voidaan määrittää mittaamalla virtsaan erittyvän jodidin määrä. WHO:n suositusten mukaan jodin viitearvot virtsassa ovat seuraavat:

Pitoisuus (ug/l)
alle 20 -> voimakas jodin puute
20 – 49 -> kohtuullisen voimakas jodin puute
50 – 99 -> lievä jodin puute
100 – 199 -> riittävä jodin saanti
200 – 299 -> jodin saanti ylittää suositusarvot
yli 300 ->

Lue lisää ja tilaa joditesti kotiin tästä.


Lue seuraavaksi

Suolistosyövästä on tullut yksi Suomen yleisimmistä syövistä

Suolistosyöpiä eli paksusuolessa tai peräsuolessa olevia syöpiä todetaan Suomessa vuosittain yli 3000 henkilöllä. Kaksi suurinta syytä syövän syntymiselle on ikä ja ravitsemus. Seulonnan avulla suolistosyöpäkuolemista voidaan estää joka kuudes.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Klamydiatartunnat lisääntyvät Suomessa, jopa 80 % tartunnan saaneista oireettomia

Klamydiatartunnat lisääntyvät edelleen Suomessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Tartuntatautirekisteristä.

Arkisto

2020

2019