Hinta 19,80 €
Kun intiimivaivana on kutina tai kirvely, voi kyseessä olla hiivatulehdus. Hiivatulehdus on syynä noin puoleen emätintulehduksista. Ennen oireiden hoidon aloittamista on hyvä varmistaa mistä ne johtuvat, koska hiivatulehduslääkkeet eivät toimi, jos oireilun syynä onkin esimerkiksi bakteerivaginoosi. Tehtyäsi hiivatulehdustestin saat tiedon tulosten valmistumisesta tekstiviestillä ja tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.
1
Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä
2
Ota näyte kätevästi kotona
3
Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi
4
Katso tulokset verkkopalvelusta
1
Ota laatikossa oleva geelikuljetusputki pois suojapussista, tartu valkoiseen korkkiin ja pyöräytä siten, että korkki irtoaa katkoviivan kohdalta. Tämän korkin voi heittää roskiin.
2
Tartu näytteenottotikun siniseen korkkiin ja vedä tikku pois suojapussista. Älä koske näytteen ottamiseen tarkoitettuun pumpulipäähän sormin.
3
Vie näytteenottotikku emättimeen n. 5 cm syvyydelle ja pyöritä sitä n. 30 sekuntia siten, että tikun pumpulipää hankaa emättimen seinämää. Poista tikku emättimestä laskematta sitä pois kädestäsi.
4
Työnnä tikun pumpulipää kuljetusputkessa olevaan geeliin, kunnes sininen korkki asettuu tiiviisti paikoilleen.
5
Kiinnitä paketin sisällä tullut viivakooditarra kuljetusputkeen pitkittäin.
6
Laita putki minigrip-pussiin, jonka sisällä on imupaperin pala, ja sulje pussi huolellisesti. Kirjaa pussin päällä olevaan tarraan näytteenoton päivämäärä.
7
Laita näyte lähetyslaatikkoon ja sulje laatikko huolellisesti. Postita näyte. Postimaksu on maksettu valmiiksi.
Hiivatulehdus eli hiivavaginiitti on emättimen tulehduksen yleisin syy 16-60 -vuotiailla naisilla. Hiivatulehdus ei ole vakava tauti. Hiivatulehduksen yleisin aiheuttaja on Candida albicans -hiivasieni, jota normaalisti esiintyy iholla ja limakalvoilla niin naisilla kuin miehilläkin.
Hiivasieni tai tuttavallisemmin hiiva on yleinen emättimen ja suoliston mikrobi. Hiiva kuluu ihmisen mikrobistoon, jonka tarkoituksena on ylläpitää emättimen limakalvojen toimintaa ja estää osaltaan haitallisten mikrobien kasvua.
Miten hiivatulehdus syntyy?
Hiivan lisäksi emättimen normaali mikrobifloora koostuu myös suuresta määrästä erilaisia hyviä bakteereita, joista vallitsevana ryhmänä on maitohappobakteerit. Maitohappobakteerit ylläpitävät emättimen happamuutta ja näin huolehtivat bakteerien ja hiivojen sopivista määristä. Mikrobitasapainon järkkyessä, esimerkiksi hormonaalisten muutosten tai antibioottihoidon seurauksena, hiivan suhteellinen osuus voi kasvaa. Hiivan liikakasvu voi puolestaan johtaa hiivatulehdukseen ja aiheuttaa epämiellyttäviä oireita.
Koska hiivatulehdustesti kannattaa ottaa?
Jos oireita ei ole, ei hiivatulehdusta kannata tutkia, koska hoitokaan ei tällöin ole tarpeen. Mikäli sinulla on itseäsi häiritsevää alapään kirvelyä, kutinaa, polttavaa tunnetta tai yhdyntäkipua, kyseessä voi olla hoitoa vaativa hiivatulehdus. Hiivatulehdukseen liittyy usein myös paksu tai kokkareinen, mutta melko tuoksuton valkovuoto.
Mikä altistaa hiivatulehdukselle?
Hiivatulehdukselle voivat altistaa esimerkiksi raskaus, hormonaaliset muutokset, diabetes, immuunipuutostilat, tietyt ehkäisymenetelmät sekä antibioottikuurit.
Mitä jos testin perusteella minulla on hiivatulehdus?
Jos näytteessäsi havaitaan hiiva ja sinulla on oireita, voit aloittaa apteekista ilman reseptiä saatavan itsehoitolääkityksen. Henkilökohtaisesta intiimihygieniasta on hyvä pitää huolta hoidon onnistumiseksi ja tulehduksen uusiutumisen ehkäisemiseksi. Vältä kuitenkin liian tiheitä alapesuja sekä saippuan käyttämistä – pelkkä vesipesu riittää. Huonosti hengittävät alusvaatteet sekä liian tiukat housut voivat altistaa tulehdusoireiden uusiutumiselle. Jos lääkitys ei auta oireisiin ja sinulla todetaan toistuvasti hiivatulehdus, on syytä hakeutua lääkäriin tehokkaan hoidon saamiseksi.
Jos olet alle 16- tai yli 60-vuotias, raskaana, kärsit säännöllisesti hiivatulehduksista tai sinulla on kuumetta ja/tai alavatsakipua, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin ennen itsehoidon aloittamista.
Mitä jos testin perusteella minulla ei ole hiivatulehdusta, mutta oireet jatkuvat?
Hiivatulehduksen oireet ovat saman tyyppiset kuin esimerkiksi bakteerivaginoosissa ja sukupuolitaudissa. Halutessasi voi tilata kotona otettavan klamydia- ja tippuritestin tai bakteerivaginoositestin ja tarkistaa onko oireiden takana mahdollisesti jokin näistä taudeista. Muussa tapauksessa ole yhteydessä lääkäriin.
Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?
Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.
Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?
Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-5 arkipäivää.
Ovatko testit luotettavia?
Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.
Kauanko tuloksen saamisessa kestää?
Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.
En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?
Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358 20 734 1550
testaakotona@synlab.fi