FI  |  SV  |  EN
Vatsavaivat

IBD voi olla pian uusi suomalaisten kansantauti

27.02.2019

IBD on lyhenne sanoista Inflammatory Bowel Diseases, ja se tarkoittaa tulehduksellisia suolistosairauksia. Tavallisimmat tulehduksellisista suolistosairauksista ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet niin paljon, että niistä puhutaan jopa uutena kansantautina.

IBD diagnosoidaan vuosittain noin 2000 henkilöllä

Sairastuneita on Suomessa nykyään noin 50 000, ja vuosittain diagnoosin saa noin 2000 henkilöä. Syytä tulehduksellisen suolistosairauden puhkeamiseen tai sen ilmaantuvuuden lisääntymiseen ei tiedetä. Tutkimukset ovat kohdistuneet mm. ympäristötekijöihin, ravintoon, suoliston mikrobiomiin sekä geneettisiin tekijöihin, mutta selkeää tekijää sairauden syyksi ei toistaiseksi ole löytynyt.

Miten tulehdukselliset suolistosairaudet oireilevat?

IBD-taudit ovat kroonisia ja luonteeltaan aaltoilevia. Niille on tyypillistä tulehduksen aktivoituminen suolistossa aika ajoin. Aktiivisessa vaiheessa sairaus vaikuttaa jokapäiväiseen elämään aiheuttaen mm. kipuja, väsymystä ja ripulia. Pahimmillaan sairaus rajoittaa liikkumista kodin ulkopuolella ja osallistumista normaaliin arkeen. Tautien diagnosointi onkin tärkeää, jotta hoito voidaan aloittaa.

Miten tiedän onko minulla IBD?

IBD:n voi diagnosoida ulosteesta otettavasta kalprotektiininäytteestä. Jos kalprotektiinin määrä ulosteessa on normaali, ei oireiden taustalla ole aktiivinen Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus. Jos kalprotektiinin määrä on koholla, viittaa tulos suolistossa olevaan tulehdukseen ja on syy hakeutua lääkärin vastaanotolle jatkotutkimusten tekemiseksi.

Vastauksen kroonisiin vatsavaivoihin voi saada helpolla kotitestillä

Vatsakivut, väsymys ja ripuli voivat johtua monesta syystä, mutta kroonisten vaivojen poissulkemiseksi on hyvä varmistaa aiheuttaako oireita joku tulehduksellinen suolistosairaus. Testaakotona.fi IBD-testi mittaa ulosteen kalprotektiinia ja se soveltuu hyvin kaikenikäisille. Näytteen testiä varten voi ottaa mukavasti kotona. Kotona otettu ulostenäyte lähetetään SYNLABin akkreditoituun laboratorioon analysoitavaksi. Testin tuloksen voi lukea Testaakotona.fi -sivuilla Katso tulos -kohdasta.

Testaakotona.fi IBD-testi on tarkoitettu sekä tulehduksellisten suolistosairauksien diagnosoimiseen, että taudin aktiivisuuden seurantaan jo diagnoosin saaneilla henkilöillä.

Lue lisää ja tilaa IBD-testi täältä.


Lue seuraavaksi

Maitotuotteista luopuminen voi johtaa kilpirauhasongelmiin

Maito on yksi merkittävimmistä jodinlähteistä, joten maitotuotteista luopuvien on syytä pitää huolta riittävästä jodin saannista. Jodin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa kilpirauhasongelmia.

Nämä oireet voivat yli 50-vuotiaalla johtua suolistosyövästä

Paksusuolessa tai peräsuolessa oleva syöpä on yksi yleisimmistä syövistä. Suolistosyöpiä todetaan eniten 60- vuotiailla, mutta ilmaantuvuus on kasvussa myös nuoremmissa ikäryhmissä.