FI  |  SV  |  EN
Seksitaudit

Klamydiatartunnoista 80 % on oireettomia

11.02.2019

Sekä klamydia- että tippuritartunnat lisääntyvät Suomessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmästä Tartuntataudit Suomessa -vuosiraportista. Raportista selviää myös, että tippuritartuntoja havaittiin Suomessa ennätysmäärä, ja niistä 70 % miehillä. Syynä tartuntojen lisääntyvälle määrälle arvioidaan olevan klamydia ja tippuri -yhdistelmätestin käytön yleistyminen, joka mahdollistaa molempien tartuntojen toteamisen yhdestä näytteestä.

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti

Suomessa todetaan vuosittain yli 14 000 klamydiatartuntaa. Klamydia onkin Suomen yleisin seksitauti, jonka takia sen yleisyys näytteissä ei ole yllätys. Tippuritartuntoja havaittiin viimeisimmän THL:n vuosiraportin mukaan 597, mikä on tartuntaa 181 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Testausaktiivisuden lisääntyminen näkyy tilastoissa tartuntojen kasvuna, koska testaamalla yhä useampi tartunta löydetään ja saadaan siten hoidettua.

Kaikista klamydiatartunnoista jopa 60 % todettiin naisilla ja iältään 80 % kaikista tartunnan saaneista olivat 15-29 vuotiaita. Klamydiaa todetaan siis selvästi eniten nuorilla naisilla, mikä osittain selittyy sillä, että naisten testausaktiivisuus on miehiä korkeampi. Yllättävää THL:n vuosiraportissa oli, että vanhemmissa ikäryhmissä klamydiatartunnat ovat lisääntyneet.

Oireetonkin seksitauti vaatii hoitoa

Valtaosa klamydia- ja tippuritartunnoista on oireettomia ja ne löytyvät vain testaamalla. Kaikista klamydiatartunnoista oireettomia on arvioltaan 80 %. Oireettomat tartunnat ovatkin salakavalia, koska oireettomuudesta huolimatta taudit voivat tarttua edelleen seksikumppaneihin. Usein tartunta saadaankin oireettomana tai vähäoireisena pitkään jatkuneessa seksisuhteessa, jolloin sitä ei osaa välttämättä edes epäillä.

Hoitamaton klamydia voi johtaa jopa lapsettomuuteen

Oireellisena klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa tai ylimääräistä vuotoa virtsaputkesta tai emättimestä. Uudessa seksisuhteessa näiden oireiden ilmaantumisen tulisi olla hälytysmerkki, jonka perusteella on syytä epäillä sukupuolitautia. Jos seksikumppanilla on oireita, kannattaa testi silti tehdä molemmilta, koska toisella oireileva infektio voi toisella olla oireeton.

Klamydia voi aiheuttaa naisilla sisäsynnytinten tulehduksen ja johtaa lapsettomuuteen, miehillä taas lisäkivestulehduksen.

Seksitautien kotitestaus on lisännyt testausaktiivisuutta etenkin miehillä

Suomalainen kotitestauspalvelu Testaakotona.fi (aiemmin Telelab) on toiminut jo vuodesta 2015, ja kaikista palvelun kautta analysoiduista klamydia- ja tippurinäytteistä noin 8 % todetaan klamydia. Tippuritartuntoja todetaan alle 1 % näytteistä. Melkein joka kymmenennellä testin tilanneella todetaan siis seksitauti. Analysoitujen näytteiden pohjalta tehtyjen tilastojen perusteella kotitestauksen on todettu lisäävän etenkin miesten testausaktiivisuutta, ja kotona otetuista virtsanäytteistä löydetään enemmän positiivisia klamydia- ja tippuritartuntoja kuin perinteisesti vastaanotolla otetuista näytteistä. Kotitestaus tavoittaa siis paremmin henkilöt, jotka eivät muuten kävisi sukupuolitautitesteissä ja joilta tartunta kuitenkin löytyy.

Klamydian ja tippurin voi testata myös luotettavasti kotona

Testaakotona.fi -palvelun tarjoaa SYNLAB Suomi, joka takaa kotona otettujen näytteiden luotettavan ja nopean analysoinnin akkreditoidussa laboratoriossa. Palvelu onkin laadultaan täysin esimerkiksi terveyskeskuksessa otettua laboratorionäytteen tulosta vastaava. Ainoana poikkeuksena on, että Testaakotona.fi mahdollistaa laboratorionäytteen ottamisen mukavasti kotona.

Näin testaat klamydian ja tippurin kotona

Testi otetaan virtsanäytteestä, ja yhdellä testillä selviää sekä mahdollinen klamydia- että tippuritartunta. Klamydia ja tippuritestin hinta on 42,50 €. Näytteenottovälineet toimitetaan kotiin täysin veloituksetta.

  1. Tilaa klamydia- ja tippuritesti
  2. Ota näyte kätevästi kotona
  3. Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi
  4. Katso tulokset verkkopalvelusta

Tilaa tästä klamydia- ja tippuritesti

Lähteet:
THL, Tartuntataudit Suomessa 2017
YML, Etänäytteenotto on tehokas ratkaisu seksitautien torjuntaan


Lue seuraavaksi

Maitotuotteista luopuminen voi johtaa kilpirauhasongelmiin

Maito on yksi merkittävimmistä jodinlähteistä, joten maitotuotteista luopuvien on syytä pitää huolta riittävästä jodin saannista. Jodin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa kilpirauhasongelmia.

Nämä oireet voivat yli 50-vuotiaalla johtua suolistosyövästä

Paksusuolessa tai peräsuolessa oleva syöpä on yksi yleisimmistä syövistä. Suolistosyöpiä todetaan eniten 60- vuotiailla, mutta ilmaantuvuus on kasvussa myös nuoremmissa ikäryhmissä.