FI  |  SV  |  EN

HPV-testi naisille

Hinta 76,80 €

Papa-kokeen sijaan voit ottaa luotettavan HPV-näytteen itse kotona. HPV-testi on suomalaisen Käypä hoito -suosituksen mukaan herkkyydeltään ja tarkkuudeltaan vähintään pelkän Papa-kokeen veroinen selkeiden solumuutosten osoittamisessa. HPV-testi on tarkoitettu yli 30-vuotiaille naisille, koska sitä nuoremmilla virus on hyvin yleinen ja paranee yleensä itsestään. Tehtyäsi HPV-testin saat tiedon tulosten valmistumisesta tekstiviestillä ja tulokset näet kirjautumalla pankkitunnuksilla Katso tulos -sivulle.

Ilmainen toimitus kotiin

Miten palvelu toimii?

1

Tilaa testi verkkokaupasta ilman lähetettä

2

Ota näyte kätevästi kotona

3

Lähetä näyte asiantuntijoiden analysoitavaksi

4

Katso tulokset verkkopalvelusta

  • Näytteenottotikku on tarkoitettu kertakäyttöiseksi. Käsittele näytteenotinta varovasti.
  • Näytteenottimen kärkeä, valkoista osaa, ei saa taittaa tai irrottaa ennen näytteenottoa.
  • Näyte on postitettava viimeistään näytteenottoa seuraavana päivänä.
  • Näytettä ei tule ottaa kuukautisten aikana.
  • Jos käytät emättimeen laitettavia lääkkeitä, ehkäisyvalmisteita, estrogeenivalmisteita tai muita vastaavia paikallisvalmisteita, tulee näiden käyttöä välttää kuuden tunnin ajan ennen näytteen ottamista.

1

Poista näytteenotin pussista, pitäen kiinni sinisestä kädensijasta. Pidä testipuikko suorana näytteenoton ajan.

2

Vie testipuikko niin pitkälle emättimeen kuin se menee (noin 10 cm), ja pyöritä testipuikkoa yhden kierroksen verran ja vedä testipuikko ulos (pidä se suorana).

3

Anna puikon kuivua 3–10 minuuttia niin, että puikko nojaa laatikossa olevaa pahvitukea vasten ja valkoinen osa on ilmassa.

4

Vie testipuikon valkoinen osa putkeen ja taivuta testipuikkoa niin, että valkoinen osa putoaa putkeen. Vältä valkoisen osan koskettamista sormin.

5

Paina putken korkki kiinni huolellisesti ja hävitä testipuikon sininen osa.

6

Aseta putki laatikossa olevaan minigrip-pussiin ja sulje se tiiviisti.

7

Laita näyte lähetyslaatikkoon ja sulje laatikko huolellisesti. Postita näyte. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

HPV (human papilloma virus) on ihmisen papilloomavirus. HPV tarttuu pääasiassa sukupuoliteitse. Merkittäviä riskitekijöitä tartunnalle ovat uusi seksikumppani sekä runsas seksikumppanien lukumäärä.

Aiheuttaako HPV syöpää?

HPV-tyyppejä on useita, mutta vain osa niistä voi aiheuttaa syöpää. Papilloomavirukset ovat myös sukupuolielinten syylien (kondyloomien) aiheuttajia, mutta ne eivät liity syöpiin.

Keillä HPV-infektiota esiintyy?

HPV:tä esiintyy selvästi eniten nuorilla, keskimäärin sen esiintyvyys väestössä on 8 %. Jopa 90 % tartunnoista paranee kuitenkin itsestään n. 8 kk kuluessa. Vain pitkittynyt HPV-infektio voi johtaa kohdunkaulan solumuutoksiin ja hoitamattomana syövän kehittymiseen.

Miten tiedän, onko minulla HPV-infektio?

HPV-infektiota ei voi itse havaita, siksi sitä pitää etsiä laboratoriotesteillä. Viruksen aiheuttamia solumuutoksia on seulottu perinteisesti Papa-kokeella. Vaihtoehtoisesti seulontaan ja seurantaan voidaan käyttää HPV-testiä, jolla löydetään kaikki korkean riskin syöpävaaralliset virustyypit. HPV-testin kyky löytää sairastuneet on jopa Papa-koetta parempi ja sitä käyttämällä ehkäistään paremmin kohdunkaulan syöpää.

HPV-testin perusteella näytteessä on virus. Miten toimin?

Jos HPV-testi osoittaa näytteessä olevan virusta, suositellaan jatkotutkimuksena Papa-koetta mahdollisten solumuutosten arvioimiseksi. Jos solumuutoksia ei Papa-kokeessa havaita, HPV-testi tulisi uusia noin vuoden päästä pitkittyneen infektion havaitsemiseksi.

Sain HPV-testistä negatiivisen tuloksen. Kuinka usein testi pitää uusia?

Negatiivinen tulos HPV-testissä kertoo, ettei riskiä solumuutoksien ja kohdunkaulan syövänkehittymiselle lähivuosina ole.

Voiko paketista nähdä, että olen tilannut testin sivuiltanne?

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Kauanko kestää, että saan näytteenottolaatikon kotiin?

Näytteenottolaatikot postitetaan tilauksesta viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja postin kulku kestää 1-2 arkipäivää. Kokonaisuudessaan toimitusaika on siis 2-4 arkipäivää.

Ovatko testit luotettavia?

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kauanko tuloksen saamisessa kestää?

Noin 5-7 arkipäivää näytteen postittamisesta. Poikkeuksena HPV-, bakteerivaginoosi- ja joditesti, joiden tuloksissa voi kestää hieman pidempään, arvioltaan 7-14 arkipäivää. Pidätämme oikeuden mahdollisiin viivästyksiin postin kulusta johtuen.

En löydä vastausta kysymykseeni. Miten otan teihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 8.00-16.00
Puh: +358-9-52561
testaakotona@synlab.fi